Kodused kingitused

Sellel aastal kinkisime me perele jõuludeks erinevaid maitseid ehk maitsetest tulvil korvike kõige hea-paremaga. Kõige esimeseks valituks olid kodukana munad. Selleks, et kingitust oleks meeldiv saada, tuleks see ilusti pakkida. 

Selleks on vaja:

* jupp jõupaberit/vana tapeeti
* nööri/atlaspaela
* kuivatatud apelsini- ja õunaviile
* kuuseoksi/elupuu oksi


Kingituseks sobivad igasugused toredad isetehtud toidud ja hoidised. Sellel aastal valmistasin:

* šokolaadine apelsini-piparkoogitaigen
* saialillesalv
* kodukootud veisemaksapasteet
* ahjuõunamoos
* punaveini-pohlamoos
* sibulamoos
* särtsuõli

Šokolaadine apelsini-piparkoogitaigen

* 600g jahu
* 2 muna
* jahvatatud kaneel 1sl
* jahvatatud kardemon 1sl
* jahvatatud nelk 2tl
* jahvatatud ingver 1sl
* 1 apelsini mahl ja koor
* 250g võid 
* 250g suhkrusiirupit (mina kasutasin tumedat)
* 180g suhkrut
* söögisoodat 2tl

Aja või koos suhkrusiirupi ja maitseainetega keemiseni. Lase jahtuda ja lisa muna. Seejärel sega sisse apelsinimahl ja lõpuks lisa jahu ja söögisooda. 

Kodukootud veisemaksapasteet

* ca 1kg veisemaksa
* ca 1kg läbikasvanud sealiha (mina kasutasin seakaelakarbonaadi)
* 2 suurt sibulat
* 4 porgandit
* 200g võid
* muskaatpähklit
* loorberileht
* maitsestamiseks soola ja pipart

Prae sealiha ja maks, siis lisa porgand ja sibul ja maitsesta. Seejärel lisa potti nii palju vett, et kogu segu oleks napilt kaetud. Hauta ca tund aega, seejärel eemalda loorbeeilehed. Lisa või ja peenesta pasteet saumikseriga.

Punaveini-pohlamoos

* 500g pohli 
* 500g moosisuhkrut
* 300ml punast veini 
* kaneelikoort
* nelgiterasid

Keeda kaneelikoort ja nelgiterasid veinis, seejärel kurna segu. Lisa pohlad ja keeda tasasel tulel 5 minutit, lisa suhkur ja keeda veel 5 minutit. Kuumalt purki. 

Sibulamoos

* punaseid sibulaid (koorituna ca 700g)
* praadimiseks veidi võid
* soola
* mett ca 3-4 sl 
* pruuni suhkrut 2-3 sl
* punast veini ca 350ml
* valgeveiniäädikas paar sl
* palsamiäädikas paar sl

Prae sibulaid ca 10-15 minutit koos mee, suhkru ja soolaga. Ära lae kõrbema! Kalla peale vein ja hauta ca 40 minutit. Seejärel lisa valgeveiniäädikas, hauta veel 5 minutit. Viimasena lisa palsamiäädikas. Moosi võiks aeg-ajalt maitsta, sest kõigi maitsemeeled on erinevad, siis saab maitseaineid juurde lisada. 

Särtsuõli

* oliiviõli
* kuivatatud tšilli
* pipraterad

Pane kõik koostisosad õlisse ja lase vähemalt 3 nädalat maitsestuda. 

Saialillesalvi ja ahjuõunamoosi retsept on blogis juba olemas.



Kommentaarid

Populaarsed postitused